Mide reflüsü nedir?
Yemek borusunun mideyle birleştiği kısmında sfinkter adı verilen sadece gıda geçişi sırasında açılan ve diğer zamanlarda kapalı kalan bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık mide içindeki gıdaların mide içerisinde kalmasını ve mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engeller. Ancak sfinterin gevşemesi ve görevini tam yerine getirememesi durumunda, mide içerisindeki asidin yemek borusuna kaçması durumuna reflü ya da mide reflüsü adı verilir. Tıp dilinde mide reflüsüne gastroözofegaeal reflü denir.
MİDE REFLÜSÜ NEDEN OLUR?
Mide reflüsünün nedeni yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın gevşemesidir. Bu gevşemenin temel nedeni, yemek borusunun uzun bir süre, mide asidi ile temasıdır. Mide asidinin yemek borusu ile uzun süreli teması, yemek borusunda hasara yol açar. Bu hasar yemek borusunda yanma hissine neden olur.
Sfinkter kapakçığının gevşemesinin nedenleri;
- Tek seferde çok miktarda yemek yeme
- Dolu mide ile yatmak
- Sigara ve alkol kullanmak
- Yoğun baharatlı gıdalar
- Asitli içecekler tüketmek
- Kızartılmış veya yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek
MİDE REFLÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Reflünün en sık görülen belirtisi mideden boğaza doğru yayılan yanma hissidir. Yanma özellikle baharatlı, asitli, yağlı gıdalar tüketildikten sonra veya sigara ve alkol kullanımından sonra artar.
Yutkunmakta güçlük çekme veya ağza ekşi su gelmesi de mide reflüsünün belirtilerindendir.
Bunların dışında geğirti, bulantı, hıçkırık, kusma, ses kısıklığı, kronik öksürük, ağız kokusu gibi belirtileri de görülür.
Mide reflüsü belirtileri şunlardır;
- Mide ekşimesi (yanması)
- Göğüste yanma
- Yenilen gıdaların ağza gelmesi
- Kilo kaybı
- Ağza acı‐ekşi su gelmesi
- Ağız kokusu
- Şişkinlik hissi
- Geğirme
- Kronik farenjit
- Kronik sinüzit
- Alerjik astım
- Diş çürükleri
MİDE REFLÜSÜNÜN TANISI NASIL KONUR?
Mide reflüsü olan hastalar, yemekten sonra hazımsızlık, yemek borusunda yanma hissi, ağza acı veya ekşi su gelmesi gibi şikayetlerle doktora giderler. Fakat bazı hastalarda herhangi bir şikayet olmayabilir.
Genellikle reflü tanısı için yapılacak ilk tanı endoskopi (gastroskopi) işlemidir. Endoskopi sırasında mide kapağı incelenir, mide fıtığı olup olmadığına ve yemek borusundaki hasar durumuna bakılır. Grek görülmesi halinden mideden inceleme için parça alabilir.
Endoskopi dışında reflü de kullanılan bir diğer tanı yöntemi de pHmetredir. pHmetre yemek borusuna kaçan asit miktarını ölçmede kullanılır.
Reflünün tanısında kullanılan işlemlerden biri de monometredir. Manometre işlemi yemek borusunda reflüye yol açabilecek başka bir sorun olup olmadığını hakkında bilgi verir.
REFLÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Reflü tedavisinde amaç, reflüye ait şikayetleri gidermektir. Ayrıca varsa yemek borusunda oluşmuş hasarı iyileştirmektir.
Mide reflüsü tedavisinde 3 tip tedavi uygulanır. Bunlar;
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Yemeklerin daha az miktarda ve daha sık öğünler halinde yenmesi
- Sirke, yağlı gıdalar, salça, krema, kızartma, çikolata, nane, acı ve asitli içeceklerden uzak durulmalı
- Fazla kilolardan kurtulma
- Sigara ve alkol kullanmamalı
- Çok sıcak yiyecek ve içecekler alınmamalı
- Yemeklerden sonra ki 2‐3 saatlik dönemde yatılmamalı ve egzersiz yapılmamalı
- Beli sıkan kemer, korse ve dar giysiler kullanılmamalı
- Yatak başı 15‐20 cm yüksek olmalı
- Tok karna eğilerek iş yapılmamalı
- İlaç Tedavisi
İlaç tedavisinde amaç, yemek borusuna geri kaçarak reflü belirtilerine yol açan mide asidini azaltmaktır. Mide asidini azaltan ilaçlar ile hastalık bulguları tümüyle giderilebilmektedir.
- Ameliyat Tedavisi
Reflü ameliyatında amaç, yemek borusu alt ucunu sıkıştırarak mide asidinin yemek borusuna geriye kaçışını engellemektir. Ameliyat tedavisi,ancak diğer tedavi yöntemlerini denedikten sonra gerekli durumlarda başvurulacak tedavi yöntemidir.