Karaciğer kanseri nedir?
Karaciğer kanseri, karaciğerdeki hücrelerden köken alan kötü huylu bir tümördür. Özellikle Hepatit B ve Hepatit C hastalarında daha sık gözlenir. Hastalık, erkeklerde kadınlara kıyasla daha yaygındır. Karaciğer kanserlerinin çoğu, hepatosit adı verilen karaciğer hücrelerinden kaynaklanan hepatoselüler karsinomdur. Ayrıca karaciğerde görülen kanserlerin bazıları da, başka bir organdan veya dokudan karaciğere sıçrayan kanserlerdir. Bu duruma metastatik karaciğer kanseri denir.
KARACİĞER KANSERİ NEDEN OLUR?
Karaciğer kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak karaciğer kanseri için bazı durumlar risk oluşturmaktadır. Bunlar;
- Hepatit B
- Hepatit C
- Karaciğer sirozu
- Karaciğer adenomu
- Bazı kimyasal maddeler
- Bazı ilaçlar
- Hemakromatozis
- Anabolik steroidler
- Karaciğer yağlanması
- Ailede karaciğer kanseri olması
- Aflatoksin adı verilen madde
- Sigara kullanımı
- Alkol tüketimi
- Arsenik
- Diyabet
- Aşırı kilolu olma
- Zayıf bir bağışıklığa sahip olma
- Bazı doğum kontrol hapları
KARACİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Karaciğer kanseri erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu yüzden karaciğer kanseri açısından risk taşıyan kişiler, şikayet olmasa da belli aralarla takip edilmelidir.
Karaciğer kanserinin belirtileri;
- Karında şişkinlik
- Ciltte sararma
- Kaşıntı
- Karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta vuran ağrı
- Ani kilo kayıpları
- Uzun süren iştahsızlık
- Çabuk doyma
- Yemek sonrası şişkinlik hissi
- Ateş
- Geceleri terleme
- Genel sağlıkta kötüleşme
- İdrar renginde koyulaşma
- Soluk renkli dışkı
KARACİĞER KANSERİ TANISI NASIL KONUR?
Karaciğer kanserinin tanısı için, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Ayrıca kanda alfafötoprotein miktarına da bakılır. Kesin tanı karaciğer biyopsisi ile konur.
Karaciğer kanser tanısı için hastaya bazı testler uygulanır. Bunlar; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MR, BT, ultrason) ve karaciğer biyopsisidir. Bu tetkikler ile, karaciğerde kanser olup olmadığına, kanser sayısına ve büyüklüğüne, kanserin karaciğer içindeki yerine, siroz olup olmamasına ve kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığı araştırılır.
KARACİĞER KANSERİ TEDAVİSİ NASILDIR?
Karaciğer kanserinin en etkin tedavisi ameliyattır. Ameliyatta, kanserli dokunun olduğu karaciğer bölümü kanser ile birlikte çıkarılır. Ameliyat sırasında geriye kalacak karaciğerin hastaya yetecek nitelikte ve boyutta olmasına dikkat edilir. Bazen karaciğer tamamen alınır ve karaciğer nakli uygulanır.
Ameliyat için uygun olmayan kanserlerde ya da hastanın sağlık durumu ameliyatı kaldıramayacak kadar kötüyse, kemoterapi, radyoterapi, ablasyon (tümörün yakılması, dondurulması) ya da nükleer tıp tedavileri uygulanabilir.