Meme Kanseri Nedir?
Kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türü olan meme kanseri, memedeki süt bezleri ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu meydana gelmektedir. Her 8 kadından biri, meme kanserine yakalanır.
Meme kanserinin çeşitli tipleri bulunmaktadır. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanserdir. Süt bezlerden köken alan “lobüler” kanser de sık görülen bir meme kanseri türüdür.
Süt bezleri ve kanalları dışında, memenin diğer dokularından kaynaklanan ancak daha nadir görülen meme kanseri tipleri de vardır. Bunlar medüller, tübüler, müsinöz, adenoid kistik, metaplastik, bazal tip, filloides ve papiller meme kanserleridir.
Meme Kanseri Neden Olur?
Meme kanserinin nedeninin tam olarak bilinmemektedir. Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır;
- Obezite (aşırı kilolu olmak). Özellikle menopoz sonrası dönemde gelişen şişmanlık meme kanseri riskini artırır.
- Annede 50 yaş altında meme kanseri görülmesi ya da annenin her iki memesinde de meme kanseri olması.
- Yeteri kadar hareketli olmamak ve fiziksel aktivite yapmamak
- Alkol tüketimi
- İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar ya da hiç doğum yapmamış olmak. 20 yaş altında doğum yapanlarda meme kanseri daha az görülür.
- Erken yaşta adet kanamasının başlaması: İlk adetini 12 yaşın altında gören bir kişi, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacağından dolayı, meme kanseri açısından daha fazla risk taşımaktadır.
- Menopoz dönemine geç girmek. Kadının adetten kesildiği ve doğurganlığının sona erdiği dönem olan menopoz dönemine geç (>55 yaş) giren kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Bunun nedeni yine kadının daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmasıdır.
- Meme kanseri ileri yaşta daha sık görülür. 45-55 yaş arası meme kanserinin en sık görülen yaş aralığıdır. Yaş ilerledikçe meme kanserinin görülme sıklığı da artar.
- Genetik değişiklikler. BRCA-1, BRCA-2 genlerindeki mutasyonlar gibi bir takım genetik değişiklikler meme kanseri riskini artırmaktadır.
- Birinci derece akrabalarında meme kanseri olması, kanser riskini artırır. Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi daha sık görülür.
- Göğüs bölgesine radyoterapi almış olmak.
- Bazı iyi huylu meme hastalıkların (fibroadenom, papillomatosis gibi) olması.
- Yumurtalık ya da rahim kanseri olanlar
- Margarinler gibi doymamış yağların aşırı tüketimi.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme kanserinin en sık görülen belirtileri; memede ele gelen kitle, meme derisinde kalınlaşma ve şişlikler, meme ucunda hassaslaşma ya da meme ucunun çekilmesi, meme başından kanlı ya da kansız akıntı gelmesidir.
Meme kanserinin belirtileri özetle şunlardır;
- Memede ele gelen kitle, şişlik, yumru
- Meme derisinde çöküntü, içeriye doğru çekilmeler
- Meme derisinin adeta bir portakal kabuğu görünümünü alması
- Meme derisinde veya meme başında iyileşmeyen yaralar
- Meme başından kanlı akıntı gelmesi
- Meme başının içeriye doğru çekilmesi
- Memenin küçülmesi ya da büzülmesi
- Meme uçlarının içe, dışa veya yukarıya doğru kıvrılması
- Koltuk altında ele gelen şişlikler
Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Meme kanserinin saptanmasında kadınların kendi memelerini muayene edebilmeleri çok önemlidir. Meme muayenesi, meme kanserinin erken dönemde tanınmasını sağlar ve dolayısıyla tedavide başarı şansı da artar. Bu yüzden kadınların meme muayenesi konusunda bilinçlendirilmeleri gerekir.
20 yaşından büyük kadınlar her ay kendileri, memelerini muayene etmelidir. Meme muayenesi için en uygun zaman adet bitiminden sonraki 2. ve 3. günlerdir. Çünkü bu dönemlerde memelerde şişme ve hassasiyet çok daha düşüktür. Menapoza girmiş kadınlar ise muayene için her ayın ilk günü gibi bir günü seçebilirler. Meme muayenesinde herhangi bir şüpheli durum fark edilirse, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdırlar. Ayrıca 40-70 yaş arasındaki kadınların 2 yılda bir momografi yaptırmaları gerekmektedir.
Meme Kanseri Tedavisi Nasıldır?
Meme kanserinin tedavisi, hastalığın tipine, evresine göre değişir. Her hastanın tedavisi farklılık gösterir. Seçilecek tedavi yönteminde, hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkili olur.
Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, ışın tedavisi (radyoterapi), kemoterapi, hormon terapisi ve biyolojik tedavi gibi yöntemler bulunmaktadır.
Erken dönemde tespit edilen meme kanseri hastalarında, ameliyatta memesinin tamamı alınmamakta, sadece kanserli kısım etrafındaki sağlam doku ile birlikte çıkartılmaktadır. Eğer koltuk altında yayılma varsa, tedaviye radyoterapi veya kemoterapi ilave edilmektedir.
Ameliyat videosu
API key not valid. Please pass a valid API key.