Kıl Dönmesi Nedir?

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen hastalığın tıp dilindeki adı pilonidal sinüs hastalığıdır. Kıl dönmesi, kuyruk sokumu bölgesinde bulunan kılların, cilt altındaki kistin içerisinde kalarak iltihap oluşturması durumudur. Genellikle 15-30 yaş arasındaki kişilerde görülür. Daha çok vücudu kıllı olan kişilerde görülen pilonidal sinüs, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl dönmesi, kılın deriyi delerek cilt altına yerleşmesi sonucu oluşur. Bu yüzden özellikle kılın yoğun olduğu kuyruk sokumu gibi bölgelerde sık görülür. Kıl dönmesinin kuyruk sokumu bölgesinde sık görülmesinin nedeni bu bölgenin kıllı bir cilde sahip olmasından kaynaklanır.

Dar pantolonların giyilmesi de kıl dönmesinin bir başka nedenidir. Dar giysiler, kılın kuyruk sokumunda yönünü değiştirerek cilt içine doğru batmasına neden olur.

Sırttan dökülerek kuyruk sokumuna gelen kıllar da kıl dönmesinin nedenlerinden biridir.

Kıl dönmesi, uzun süre oturan kişilerde ve oturma biçimi yanlış olan, halk tabiriyle kaykılarak oturan kişilerde daha sık görülür.

Aşırı kilolu olmak, çok terlemek, ağır spor dallarıyla uğraşmak, uzun süre motosiklete ve bisiklete binmek de kıl dönmesine neden olabilmektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinde, deri altında bir kist oluşur. Bu kistin içi deri artıklarıyla dolar. Bu artıkları dışarı atamadığı için şişme ve iltihaplanma meydana gelir. Hastalık daha çok kuyruk sokumunda bir sivilce gibi görülür.  Kıl dönmesi daha çok kuyruk sokumunda görülse de, koltuk altı, göbek veya kasıkta da meydana gelebilir.

Kıl dönmesi, kızarık ve iltihaplı bir hastalıktır. Kaşıntı ve ağrılı şişlikler meydana gelir. Kist içindeki iltihap patlayarak kanlı ve irinli bir akıntıya sebep olabilir. Cilt üzerinde sinüs ağzı denilen sivilceye benzer delikler görülür.  Bu deliklerin içinden kıllar çıkabilir ve iltihap akabilir. Bazen ateş de görülebilir. Kişi ve yürümekte zorlanabilir.

Kıl Dönmesi Tanısı Nasıl Konur?

Kıl dönmesi kendi kendine geçebilecek bir hastalık değildir. Hastanın mutlaka bir doktora görünmesi gerekir. Kıl dönmesi olan kişiler, yukarıdaki şikayetler ile doktora başvurur. Tanı, bu konuda deneyimli bir doktor tarafından yapılan muayene sonucu konur.  Tanı için çoğu kez,  MR, ultrason veya röntgen gibi görüntüleme yöntemlerine gerek kalmaz.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıldır?

Kıl dönmesi tedavisi iki grupta sınıflandırılır. Birincisi kristalize fenol uygulaması yöntemidir. Bu yöntem, kristalize fenol veya gümüş nitrat gibi tahriş edici özelliği olan kimyasal maddelerden yararlanılarak yapılan tedavidir. Kistin ağzından bu maddeler içeriye verilerek kist içinde temizlik yapılır.

Kıl dönmesinin tedavisinde kullanılan ikinci yöntem ise ameliyattır. Kıl dönmesi ameliyatında, cilt altındaki kist çıkarıldıktan sonra yara tamamen kapatılır. Eğer yara kapatılamayacak kadar büyükse,  yan taraftan deri kaydırılarak flep çevirme işlemi yapılır. Kist ne kadar büyük olursa yapılacak olan ameliyat da o kadar büyük olur.

Kıl dönmesi, tedavi edilmesinden sonra %3-10 arasında nüks yani tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu yüzden zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmesi, hastalığın tekrarlama ihtimalini düşürür.

× Whatsapp Hattı